Είσοδος μόνο για τα Μέλη

motothesis logo (EL)

«Κάθε απαγόρευση που επιβάλλεται είναι ομολογία αποτυχίας να εκπαιδεύσουμε» ΜΟΤΟΘΕΣΙΣ

 

“ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩ”

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΡΗΜΑ

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Μοτοσυκλέτας ενημέρωσε εγγράφως τον καθηγητή κ. Γ. Μπαμπινιώτη για την επιλογή των μελών του να χρησιμοποιούν μια «καινούργια» λέξη, ώστε να διακρίνουν τη συνειδητή χρήση της μοτοσυκλέτας από την «τυχαία» χρήση της.

Η λέξη είναι το ρήμα "μοτοσυκλετώ" και "δημιουργήθηκε" για να περιγράψει την συνειδητή επιλογή και χρήση της μοτοσυκλέτας ως μέσο ταξιδιού, άθλησης, αναψυχής σε αντιδιαστολή με την κοινή, καθημερινή, αναγκαστική χρήση της μοτοσυκλέτας ως εύκολο μέσο μεταφοράς. Μπορεί η διάκριση να μην είναι απόλυτα κατανοητή σε κάποιον εκτός του χώρου μας, αλλά είναι σαφώς διακριτά τα "αποτελέσματα" της επιλογής ως εξωτερικά χαρακτηριστικά. Εξωτερικά χαρακτηριστικά όπως η ένδυση, η προσεγμένη εμφάνιση του οχήματος και η έντεχνη οδήγηση δίνουν την εικόνα αυτού που μοτοσυκλετεί σε αντίθεση με αυτόν που απλώς καβαλάει (ανεβαίνει σε) ένα μηχανοκίνητο δίκυκλο.

Επιπλέον, παρακαλέσαμε η νέα λέξη να συμπεριληφθεί σε προσεχή έκδοση του λεξικού της νεοελληνικής γλώσσας, συμπληρώνοντας ότι το Ελληνικό Ινστιτούτο Μοτοσυκλέτας ΜΟΤΟΘΕΣΙΣ έχει διατηρήσει σε όλα τα κείμενα του την γραφή της λέξης "μοτοσυκλέτα" με "-υ", επειδή συμφωνούμε με τους λόγους που αναλύει ο καθηγητής στο λεξικό του με ISBN 9789608975149, στη σελίδα 518. Το ίδιο κάνει και η "μητρική" Ομοσπονδία δηλ. η Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΜΟΤ.Ο.Ε.), όπως και η "θυγατρική" της, η Αθλητική Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδας (Α.ΜΟΤ.Ο.Ε.)

Στην απάντησή του ο κ. Μπαμπινιώτης χαρακτήρισε την πρότασή μας «ορθή» και «ενδιαφέρουσα». Επειδή όμως κάθε λεξικό, δεν εισάγει νέες προτεινόμενες λέξεις, αλλά καταγράφει μόνο λέξεις που έχουν γίνει αποδεκτές στη χρήση από ένα ευρύτερο κοινό ομιλητών, η λέξη θα συμπεριληφθεί εφόσον καθιερωθεί.

Ο καθηγητής συνεχάρη το Ινστιτούτο για τη γλωσσική του ευαισθησία.

Τέλος, ενημερώσαμε τον καθηγητή ότι τα τελευταία πέντε χρόνια μέλη του Ινστιτούτου επισκέπτονται Λύκεια όλης της χώρας παρουσιάζοντας το ενημερωτικό μας πρόγραμμα με τίτλο "Μοτοσυκλετώντας...χαίρομαι", το οποίο απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας των 16 ετών και προσπαθεί να ενημερώσει τους υποψήφιους "μοτοσυκλετιστές", ώστε η "είσοδός" τους στο χώρο μας να γίνεται με όρους ασφάλειας. Οι 8.000. –περίπου- μαθητές έχουν παρακολουθήσει την ενημέρωση αυτή, εκεί όπου προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας της λέξης.

 

17/9/2014 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ «ΜΟΤΟΘΕΣΙΣ»